home

Een avond bij de vrouwenvereniging - Babette Wagenvoort & Lokien de Bie

Over het boek - In de pers - Expositie - Agenda - Bestel

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

Een avond bij de vrouwenvereniging

Een ongewoon visueel tekenboek met leuke teksten, waarin ‘gewone’ vrouwen treffend en ontroerend neergezet worden. Tijdens deze avond bij de vrouwenvereniging luisteren grote groepen vrouwen vol aandacht naar een lezing, redderen ze met koffiekopjes, worden er lootjes getrokken waarbij iedereen iets wint, deelt men lief en leed en eindigt de bijeenkomst met een jaarverslag op rijm.

In dit boek - dat zowel een kunstboek als een cultuurhistorisch document genoemd kan worden - brengen tekenaar Babette Wagenvoort en schrijver Lokien de Bie op liefdevolle wijze een ode aan de vrouwenvereniging.

Ja, ze bestaan nog, de klassieke, veelal op religieuze grondslag gestoelde 'plattelandsvrouwen-verenigingen', die decennialang een bloeiend bestaan hebben geleid in verzuild Nederland. Gelijk met de hedendaagse snelle leegloop van de kerken worden ook die vrouwenverenigingen met opheffing bedreigd. Maar nog altijd komen overal in het land honderden vrouwen maandelijks bijeen op de avonden van hun vereniging. Wat doen zij daar?

Babette Wagenvoort en Lokien de Bie bezochten tien verenigingsavonden in het Westland, een streek die representatief genoemd kan worden voor de vrouwenverenigingscultuur elders in het land. Hun leerzame, vaak ook vermakelijke reportage - in tekeningen, tekst en interviews - brengt een ode aan een verdwijnend Nederlands cultureel fenomeen.

Ontwerp: Suzanne Bakkum
Mede mogelijk gemaakt door Stroom Den Haag

Het boek 'Een avond bij de vrouwenvereniging' is op 22 maart 2019 uitkomen bij uitgeverij Lecturis/DATO

Babette Wagenvoort (MA RCA), beeldend kunstenaar en illustrator.
www.babettewagenvoort.com

Lokien de Bie
is vanaf 1987 redacteur en schrijver voor de VPRO Gids, sinds 2009 freelance.